Skillnaden mellan IKEA Faktum och IKEA Metod

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN KÖKSLUCKOR TILL IKEA FAKTUM OCH IKEA METOD?

I den här korta artikeln beskriver vi skillnaden mellan IKEAs båda kökssystem. Det äldre IKEA Faktum mot det aktuella IKEA Metod samt varför de olika köksluckorna inte är kompatibla dem emellan. 

Många undrar vad det egentligen är som skiljer de två kökssyestemen IKEA Faktum vs IKEA Metod åt. Sommaren 2013 valde IKEA att överge sin äldre köksserie “Faktum” för att ersätta den med sin nuvarande serie “Metod”. Dessa två system är inte kompatibla med varandra då skåpens storlek är helt annorlunda. Även fräsningen mot gångjärnen samt borrningarna mot lådorna skiljer sig åt.

Golvskåp

Ett golvskåp i serie Faktum är typiskt 70 cm högt (golvsockel eller ben oräknade) medan ett golvskåp i serie Metod vanligtvis är 80 cm högt. Visst går det att placera ett nytt 80 cm högt Metod golvskåp bredvid de äldre 70 cm höga Faktum-skåpen men det kanske inte smälter in så bra.

Dörrarna följer skåpens mått för respektive serie och en Faktum-dörr för ett 70 cm högt golvskåp är därmed 70 cm hög medan en Metod-dörr för ett 80 cm högt golvskåp är 80 cm. Det går inte att montera en 80 cm hög Metod-dörr på ett 70 cm högt Faktum-skåp och därmed är de två IKEA-köken inte kompatibla med varandra. Dessutom skiljer sig fräsningen för gångjärnen åt mellan systemen.

Vi på Smålandsluckan är specialister på nya och äldre IKEA-kök och vår produktion av nya köksluckor till IKEA Faktum är måttanpassad efter IKEAs originalritningar och därför kan vi garantera den perfekta passformen. Inte bara luckans Bredd x Höjd utan även fräsningarna för gångjärnen och dess exakta placering på de nya köksluckorna.

Gångjärn

Utöver att storleken på köksluckorna skiljer sig åt mellan IKEA Faktum och IKEA Metod så är det också skillnad på de olika borrmallarna för hur fräsningen för gångjärnen ska utföras. Dels har de helt olika placering på varje dörr mätt från kanterna men även hålens dimension och coordinater etc skiljer sig åt. Detta kan jämföras med hur vinterhjul till en Volvo inte passar på en Volkswagen fast båda hjulen är runda och i övrigt ser lika ut. Eller skillnaden mellan din dörrnyckel och grannens. De båda nycklarna må se identiska ut men det är något med fräsningen som gör att endast den ena nyckeln passar i just din ytterdörr och inte i grannens.

Vi har koll på exakt hur varje dörr ska fräsas. Beställer du nya köksluckor här på Smålandsluckan för IKEA Faktum så garanterar vi den perfekta passformen på de nya köksluckorna mot dina befintliga Faktum gångjärn. Vi gör även nya luckor, dörrar och fronter med perfekt passform till IKEA Metod.

Lådor och lådfronter

Även lådfronterna mellan Faktum och Metod är annorlunda. Dels i sina storlekar och dels i den exakta hålbilden för att passa perfekt på en IKEA Rationell låda (Faktum) eller en IKEA Maximera låda (Metod). Behöver du andra storlekar eller mått på dina luckor, dörrar eller lådfronter så kan vi tillverka det på beställning. Inga problem.

Överskåpen

Även överskåpen i serie IKEA Metod är annorlunda jämfört med de i IKEA Faktum. Överskåpen i serie Faktum var antingen 70 eller 92 cm höga medan de i serie IKEA Metod är 60, 80 eller 100 cm på höjden. Även här har vi koll på exakt hur de ska fräsas för gångjärnen och vi garanterar passformen mot dina IKEA stommar och dina IKEA gångjärn.

Hålraden inne i skåpen

Utöver de nya storlekarna på skåp och köksluckor så har IKEA samtidigt valt att göra om hålraden inne i skåpen. Det kanske är det enklaste för att avgöra om ditt befintliga IKEA-kök är i serie Faktum eller Metod. Öppna en dörr och kika inne i skåpet där gångjärnen sitter fast i stommen. IKEA Faktum (den äldre serien) har en enkel rad med förborrade hål längst fram. IKEA Metod däremot har dubbla rader med förborrade hål. 1 rad = IKEA Faktum, 2 rader = IKEA Metod.

Vi gör också nya skåp till IKEA Faktum

Om du behöver komplettera ett befintligt kök IKEA Faktum, exempelvis för en köks-ö, en förlängning av ditt kök eller kanske på grund av en vattenskada så har vi också tillverkning av nya köksskåp med perfekt passform till ditt Faktum-kök.

Faktum + Metod = Sant!

Vi tillverkar nya köksluckor och är specialiserade på IKEA kök. Om du vill behålla en del av ditt äldre Faktum-kök som du är nöjd med samt vill bygga en ny sektion med skåp och stommar från serie IKEA Metod så kan vi tillverka och leverera nya luckor i samma design + färg till HELA ditt kök. Beställ bara Faktum-fronterna under vår Faktum-flik samt Metod-luckorna under vår Metod-flik. Lägg allt i samma varukorg och checka ut. Den design + färgkombination du valt kommer tillämpas på samtliga fronter oavsett om de är för Faktum eller Metod och ditt kök kommer se fantastiskt ut.

Våra 10 vanligaste designer på nya köksluckor till både IKEA Faktum och till IKEA Metod

Collage av 10 W köksluckor för IKEA Faktum kök